Nikah!

Nikah!

Wednesday, 12 December 2012

Coke Susu @ Coca Cola Susu!

Hye all! You guys pernah try minum COKE SUSU tak??? As we know, coke yang exist kat pasaran hanyalah coke (Yang ni yang biasa punya), Vanilla Coke (Ada vanilla flavour, Yummy!) and Coke Light( Haa...yang ni yang kurang gas punya. not my type). But tak pernah lagi wujud beverages yang bernama Coke Susu kat pasaran (mungkin one fine day, akan ada orang yang cipta). But, as for now, kalau we all nak minum, kene mix sendiri! 


Resipi dia senang je! You guys pernah minum tak??? Yang da tau tu, maybe da selalu buat. Yang tak tau tu, cuba try! (Da tulis cuba, lagi mau tambah try ke? Itu sudah jadi cuba cuba in malay! HAHA, whatever!)
Okay, if you guys nak try minum coke susu ni, ni steps2 dia:

  1. First, pergi beli coke kat kedai, tak kesahla yang tin ke, yang botol ke. (Janji coke biasa, not vanilla coke, not light coke okiesss...???
  2. Then balik umah, amik sesudu susu pekat manis F&N. (Yup, yang selalu korg guna untuk buat air tu.)
  3. After that, amik secawan gelas. (Tak kisahlah gelas apa pun, asal jgn gelas or cawan pecah sudahhh...!)
  4. Finally, letak sesudu susu pekat kedalam cawan anda, then pour your coke into the cup, and have a stir! (Jangan kacau mcm nak buat teh tarik plak tau, nanti jadi manis sgt! Stir it slow and light!)
  5. Pastu, nak buat ape?? Minum laaa..ape lagi! (Ha..camne rasa dia?? Sedap tak??? ^^,
It taste like a caramel coke kan??? Niceeee and yummy!! Lagi sedap dari vanilla coke tau, but careful, jgn overdoes sgt dengan beverages ni, cause satu tin coke tu dah contain high dose of sugar, and now kita ni creative plak pergi tambahkan dgn susu pekat manis, haaa, bayangkan lah tahap gula dlm satu beverages ni berapa. Kalau tak bg minum, buat apa post siap dgn resepi? Ehhh..dok aihh...mana ada ak x bagi minum! I said..boleh minum, but jgn overdoes. Pahe dok??? Haaa, speaking klate lak ttiba. LOL

Frankly speaking, ak pun tak tau yang coke susu ni wujud. Then siapa ajar ak minum? My hubby!
One fine day..ttiba my hubby said nak minum coke susu, and ak terpinga2 mana la aku nak cari coke susu tu nak bg dia minum. Then, terjadilah perbualan berikut:

Me: Abang nak minum coke susu...??? Nak vanilla coke ea?
He: Bukan vanilla coke sayang...coke susu. Ayang tak tau ke?? Tak pernah minum?
Me: Diam tidak bersuara, hanya kepala tergeleng2 dengan laju plus muka mmg berkerut sgt2!
He: Senyum and said nanti abang ajarkan.

Then, my hubby pun ajarlah aku buat coke susu. Now, dah tahu da camne nak buat coke susu everytime my hubby nak minum. The funny thing is, hari tu kitorg pergi makan kat one of my favourite restoran in MC (craving habis dgn kuew teow goreng kerang + cili jeruk dia) and my hubby plak pergi order coke susu.
Terpinga-pinga budak yang amik order tu dia buat, cause budak tu pun tak pernah tau mcm mana nak buat coke susu, and tak pernah lagi orang jual coke susu dlm tin or botol kat malaysia ni.

Then, my hubby plak yang ajarkan budak tu cara2 nak buat coke susu. Da berkali2 ajar pun, budak tu still mcm tak percaya and my hubby pulak pandang budak tu dgn muka *tolonglah percaya yang coke susu ni wujud sebenarnya*. Aku rasa nak tergelak pun ada, tapi aku control lagi. Payah nau budak tu nak faham...I suggest yang my hubby order air lain je cause tak semua orang tau camne nak buat coke susu. Then my hubby nak jugak  minum, so...budak tu hantar 2 cawan beserta satu botol coca cola! LOL

Satu cawan berisi ice cube sahaja, satu cawan lagi berisi susu sahaja. Hhaha, nampak sgt yang budak tu still tak faham mcm mana nak buat coke susu ni. Actually, hanya perlukan 1 cawan je..not two! Then, da settle dia hantar air, dia pergi all around his bosses and senior kat kedai tu, tanya brapa harga nak letak untuk minuman yang diberi nama Coke susu yang sedang diminum oleh my hubby tu. Soooo funny sampai naik malu jugak aku dibuatnya. Tak sure aku yang patut malu sbb tau nak buat coke susu or budak tu yang patut malu cause tak tau buat coke susu. hahahaa..lastly, aku pandang muka my hubby, my hubby pandang muka aku, and we both laugh! Haiiiissshhh.....bila diingat2 balik, rasa nak tergelak je dibuatnya. 

Anyway, selamat mencuba resepi tu k. Pada yg dah tahu, it's okay if tak nak cuba. Pd yang belum tau, at least try once. Seeeddaaappp!! ^^,  






No comments:

Post a Comment

<3 <3 "Leave Your Thought! Thank You." <3 <3