Nikah!

Nikah!

Saturday, 29 December 2012

CooKing ClaSS!!

Hye alls!!! Watpe je harini??? (Gaya cakap mcm happy SESANGAT, padahal tgh down nih!) Okay, sebentar tadi, me baru shaja merajinkan diri berjalan-jalan kek sekitar blog famous blogger kita, (Guess Who???!) It's Fatin Liyana! Saje jejalan...cause BOSAN!!! Damnnn..!! :(

Asyik dok tgk movie jaaaa...sampai otak aku bengap tahap dewa! Monday plak ada kelas calkusut, yang ada banyak nau homeworknya, but satu pun aku tak buat. (Bajet terer la tuuuu) Cuti seminggu, but baru few day yang lepas teringat yang aku ada satu assignment programming yang perlu dihantar this monday jugak. OMG...!! Satu hapa dok buat lagi nih! (Sesuka hati je ranapkan loghat orang) Ohhh..jangan tiru saya ye kawan2 sekalian. Saya ni mmg saja nak menempah gred C agaknya! LOL

Well, mghabiskan masa di blog kak Fatin Liyana sebentar tadi amat2 lah membuka mata dan mnyedaukan saya bahawa skill berblogging sy masih di tahap 1/100!! While blogwalking just now, me feeling ala-ala mcm nak je jadi FATIN LIYANA, cause blog and life beliau amat2 la superbbbb!!! Itu baru blog FATIN LIYANA tau, belum lagi blog HANIS ZALIKHA or IRINE NADIA, and yang lelain....(klu setiap kali baca blog blogger yang femes2, setiap kali tu jugak aku terasa nak jadi and masuk dalam life depa semua, memang boleh blah la jawabnya! Fuuhhh...klu nk dicomparekan dgn blog aku ni, pengsan 1547634689 kali pun belum tentu boleh berdiri sama tinggi and duduk sama dibawah!) *Feeling down sekejap!*

But, nevermind! Think positive la anis oiiii....(Haissshhh...manusia mmg macam ni!) Anyway, aku trasa amat2 bhagia berjalan di blog kak fatin, and jalan jalannya akan diteruskan lagi, but now ak ada tugas di blog aku. (Apa tugasnya tu...???) Tak penting pun tugasnya, tugasnya ialah nak mengutuk masakan aku. Hehe! WHAT THE PAN??? Alllaaahhh..berkongsi, apa salahnya kan??? Tak semestinya, aku kene kongsi good things jer, bad things pun aku boleh kongsi jugak. (Blog aku, aku punya sukalah!) Okay, I'm crazyyy.

Dessert yang jadi tak menjadi! :(
Disebabkan aku ni suka sgt makan POMMES (caramel apples! If nak tau tntg POMMES, boleh baca di ENTRY INI) maka dgn suka hati laki aku sahaja, aku pun mintak lah jasa baik pak cik google, mintak tolong ajarin aku cara-cara membuat caramel apples nih. Banyak la tunjuk ajar yang aku dapat, siap download video lagi tu! Fuhhh...hebak sungguh pak cik google nih. Semua die tau! Ape jer yang die tak tau??? Cuba korang gi tanya die camni "Pakcik google, apa yang pakcik tak tau??" Haaa...konfem kuar jawapan jugak! Mustahil korang akan dpt blank screen cause...??? Aku da try buat dah!! mwuahahahaha!!

Berbekalkan ajaran pakcik google, aku pun habiskan lah duit aku membeli bahan2 tok membuat POMMES ni, tengok kat resepi, langkahnya pendek...tak songsang. Tengok video pulak...happening sgt sampai aku rasa nak terjun masuk dalam periuk tu! Haissshhh..but bila aku try buat??? First try, gula da hangus, tapi bau nya mengancam dong! Ingatkan...jadik la caramel aku tu, konfident nih salutkan apple aku dgn caramel hangus tu, skali colet kat tangan, masuk dlm mulut, nah amek kau! Payau and pahit rasanyer!! Iyyeekkk! 

Terrruussss buang, and cecepat bersihkan caramel tu dr epal. Biar bazir gula, jangan bazir epal, cause epal mahal! HAHA, then...tanpa berputus asa, den buek lah caramel lagi. Okay, kali ni baunya ngancam juga, colornya pun cantik bangat, but try salut kat epal, tak mau lekat pulakkk...Ah sudah! Kacau kacau. First try, gula hangus, second try, rasa dah okay, but terlebih licin la pulak. (Maybe sbb aku terletak byk nau butter in the making of caramel tu tadi.) Lastly, jadiklah ghope gituuuu..yg mcm dlm gmbr tuuu...! Tension aku. 

Haishhh...tu ada lagi 6 bijik epal hijau yang sedang mnuggu masa untuk dirosakkan oleh tangan tak bendung aku ni ha. Crazy! Oh, yang merah tu, agar2 strawberry! Masa ak buat agar2 milo hari tu, jadik je, sedappp je rasa! Time buat agar2 strawberry ni pulak rasanyer lain dan agak pelik sikit. Al maklumlah..resepi sendiri, songsang jadiknye! Hikhik...(eh, sempat ketawa lagi ek, walaupun masak tak jadi? Ahhh..tgh mental ni. Jangan dilayan sgt!) ^^,

Well....apa pun, my POMMES tak delah teruk mana, boleh mkn and crunchy lah jugak. Next time, I'll try my best! Nk blaja memasak ni, mental kene kuat, hati mau tabah, cause penat2 masak, skali tak menjadi mcm yang kita expect, JIWA KACAU jugak akhirnya...HUHU, (bercakap dr pengalaman.) Ehh...POMMES tak menjadi, tak semestinya aku tak pandai masak lauk pauk tau. Pandai okaaayyyy! Tp belum master semua lauk la, stakat sambal2 and sayur boleh la. dessert??? Aku power buat kek batik sampai my hubby teringin ingin nak makan my kek batik. Yummy! 
Anyway, if you alls terasa nak mencuba skill memasak tu, and nak try buat jiwa you alls kacau, silalah google cara2 buat caramel apples ni! If korang buat menjadi, that means...tangan aku kene mandi minyak pasni. LOL

Gunite guys...take care! Da~~~ ^^, 

Friday, 28 December 2012

Segmen Memburu Followers By Hotmasakini


Hye guys! Okay, kali ni aku tringin nak join segmen memburu followers seperti yang tertera pada banner di atas ini. Soo...pada sesiapa yang berminat nak join, boleh la KLIK KLIK DISINI

Segala syarat2 untuk menyertai adalah seperti yang tertera di link tersebut. Mudah kan??? So, ape tggu lagi?? Jom kita sertai beramai-ramai! The more, the merrier! ^^, <3

p/s: Pada yang dah berkunjung ke blog sy ni, jgn lupa follow sy k. If nak sy follow smula, sila tggalkan link entry anda di ruangan komen. Sgala kerjasama amat lah dihargai. Thank you! <3




3D Greetings Card!!

Good Evening everyone...and salam jumaat! How are you today...?? Me not feeling well cause bru je bagun dr tidur. Apa???!! Bru bngun tido??!! *Haha, yes, cause...mlm td aku jadi burung hantu, then siang2 hari ni aku jadi kelawar la pulak! Cant avoid it...* Sakit2 badan ha...maklumlahhhh, overdos sleeping! 

Okay, straight to the point, nampak tak gmbr kat atas tu?? yeah, It's about 3D greeting cards!! Dah lama gile aku cari kad2 greeting yang 3D ni, at last, tahun 2012 ni baru aku jumpa...! Lambatnye card2 ni berubah personality! Grrr...*Lama tggu tau tak!* :(

Actually, I'm quite disappointed with the card's company, cause tak mengerti why diorang tak produce card2 yang menarik and bermakna??? Yang mampu buat orang2 yang sentimental mcm aku ni rasa nak borong semua kad2 tu once I laid my eyes on them??? Selama 20 years aku hidup ni, jarang aku jumpa kad2 yg cantik, has deep meaning, and yang mampu smpaikan ape yg aku nak. Kdg2 design da lawa, but wishes dlm tu tak kne la plak. Kdg2 plak, wishes da mgancam sgt, but design tak cantik. Korang plak mcm mana? Ke...da tak heran dah nk guna kad2 ni cause dunia da maju, teknologi pun da canggih kan?? Hiiiissshhh!! Tak boleh jadi ni, ak rasa mcm nk bukak company buat greeting cards la pulak! Hewhew!


Greeting cards yang aku sgt2 suka and menepati citarasa aku is the ones at MEMORY LANE stall, yg mcm kat atas ni. It's special! But kat melaka ni, tak de pulak stall memory lane...dulu ada, but ntah knpe tutup ntah, so it's difficult jgk la nk cari kad2 yang creative like those. Yang banyak dijual sekarang ni mcm yang kat bawah ni ha. Take a look...
I'm not saying that these card tak creative...but for me, it's simple. Not really my taste actually. Anyway, now...take a look at these 3D cards yang menjadi pujaan hatiku! *Cakap dgn nada ajis dlm film seniman bujang lapok!* 
See?? Lawa and creative sgt2 kan??? Me like it, me love it sooo much!! Maybe kat tmpat lain kad2 mcm ni da lama ada, and aku je make such a big fuss bout it now, cause yeah, I'm living in Melaka, so how am I suppose to know if kat ni da lama wujud kat negeri lain??? Sooo...I;m saying kat melaka, you guys can find these cards at dataran pahlawan, besides POMMES stall. Kdai diorang bersebelahan shaja...sambil cuti2 mata nak pilih card, bolehla grab POMMES sbiji and sink your teeth into the delish caramel apples! ^^, Tak tau POMMES tu ape??? If berminat nak tau, boleh la klik-klik dan baca DI ENTRY YANG INI!
Price range 3D cards ni antara RM30 - RM50. It's a bit pricy, butttt...it's worth it right??? Design die sgt2 terperinci sbb tu harga die a bit mahal skit. 

Maybe ramai yang dah tak peduli dgn kewujudan kad2 ni and prefer give SMS je when it comes to celebrates one of the special days of our love ones, but...honestly, giving a card rather than some SMS really brings the warmth to those moments, and later on, when we were older than we are today, we would like to sit around our precious moments back then right?? And I'm telling you, there's nothing more that can remind us of that very special moments in our lives, rather than the memories itself and a piece of card. True story! 

A piece of card, can brings a warmers thought in our mind, a piece of card can makes our lips smile so bright, and a piece of cards can reminds us of the memories that we treasure sooo much! <3  ^^,
So, that's all from me. Hope you guys enjoy my piece of writing, and I'm wishing you a bright day ahead! 
Au Revoir! 






Tuesday, 25 December 2012

Magsa Ragut!! :(



Assalamualaikum guys!! Okay, setelah mncipta entry yang agak2 sedih semalam *Semalam ke? Tak ingat lorh! Ahh...nevermind!*, now I'm back to write something that might gives all of you a life lessons!

Okay, before that, please let me tell you guys a story bout my activities today! *Sebenarnye...patut ckp smalam punye activity cause hari ni da msuk hari baru da pun, but...our mind dont work that way right?? Tepat 12 am, hari baru da msuk, and still we only count it as a new day when we see the sunrise in front of our eyes or when the clock strikes 7 am! When do we always count it as a new day when the clock strikes 12 am??? Time BIRTHDAY!! kan kan kan?? tak kesahlah sape punya birthday pun...nak2 lagi if tu birthday kita, mmg tak myabau-nyabau nak tggu kol 12 mlm utk bukak present. Hehe* It's normal...and it have became as one of our tradition in lives, although tak dak sapa pun yang habaq kat kita soh buat camtu naa...?? *Okay, loghat campur yg berterabur! I'm sorry." ;)


Well,actually my day started pretty rough cause I've got a called from my mom saying that my grandma have become a ragut victim in front of her own house! OMGGGG!! What the hell are these criminals thinking these day! Urrggghhh! Then, I pay a visit to my grandma house with my hubby, and give her company. Luckily, my grandma's didn't hurt much and of course she's traumatized now but badly, her necklace have been snatched away by those bloody criminals, and they only get half of the necklace, and other half was still with my grandma, cause mase die ragut tu, that necklace tputus dua, and trmasuk dlm baju my grandma. Nmpak sgt the necklace did not want to leave her owner.

What's weird is...those cold hearted criminals, berani dtg meragut kat kawasan terbuka and tak pakai anything like a mask or helmet. Terang lagi berspotlight muka dia terpampang kat dpn mata my grandma! GGgggrrrrr!! GGeram ni! Thank god, everything was fine now, and we do pray that those criminals will DIE someday, on a road, getting hit by a trailer or a car! *Kejam sgt ke doa org mati macam tu? Well, rasanye tak kejam sgt cause ape yg animals tu buat lg kejam, cause kita tak tau da brapa lama diorg brkecimpung dlm bidang jenayah ni, and how many families yg dah trkena and only GOD know how many people were badly injured because of them!* Sooo..I think, the criminals deserve to DIE in a bad and most painful way since they caused us a major pain too. *Emosi sgt2 ni.*

Ya know, when I was a little kid, my mom pernah kene ragut jugak, and the way she experienced that is more painful than my grandma cause on that day, my mom was riding on a motorcycle alone, heading to town to pay some bills, and she put her handbag in the basket, sooo....while riding on it, these stupid animals came along beside her, snatched her handbag and kick her motorcycle! The result...??? My mom have been badly injured by the accident and it cost us everything! Those damn animals make our families suffer the pain that they have caused, and we dont deserve it at all!! Who do they think they are??? If they need some money, go and earn it in properly la! Dont be such a coward like these. From that moment, my mom trauma sampai bertaun-taun berlalu, my mom never wear a handbag anymore! Even when we were on a vacation, she did not want to wear any of it, cause she's afraid that she might become a victim again. :'(

For God sake, I was only a kid back then! I do want my mommy look pretty and fashy like other kids mother, but I've never get what I wanted and for a long time...I've been depressed and disappointed  and I keep it to myself. She always carry around a little purse that can fit in her pocket, so that she can avoid such these to happened again. Only like 15 years later, barulah my mom put on her handbag back and I'm happy I can still had a chance to saw my mom wearing her handbag before I die.

I've been experiencing things on my own too, like my cell and money had been robbed by a bunch of stupid male students at the UiTM! They broke into my room, and robbed me and my roommates precious. HOW DARE KAN??? And the best part is, after they broke onto our room, they leave the door open widely, and inside my room, there were four girls sleeping and wearing improper clothes! Our room was in the ground floor, cause we were staying in the bilik sakit. Why bilik sakit?? Because we were sick and we need to be put in it. *Me baru injured from accident and having a constantly back pain,my roomates had asma and much more la. Mmg brpenyakit. 5 minutes okay, 5 minutes sakit balik. Mcm tu lah.*  Urrgghh...malas nk bukak bab lama. Pnjang if nak cerita balik, and honestly, I'm afraid to death at that time cause I felt so insecure like somebody was going to rape me. Just imagine, you are wearing a shorts and a shirt to bed, clearly feels its normal la caused dlm bilik tu semua perempuan, and dlm kolej prempuan, but suddenly, out of nowhere, ntah mcm mana, guys boleh broke masuk dlm bilik and kita tak sedar lgsung ape yang die buat. Even satu bunyi pun tak dengar. Rasa mcm dipukau!

Mmg kecoh satu UiTM tu, and mmg aku trauma gile for almost 3 months. Haihhh...apo la nak jadi dengan dunia sekarang ni. We can never understand what other's have going through until we put ourselves in their shoes! True Story!! Hurmm..actually, i was going to write about something else, and not about all this sort of crimes, but ape boleh buat? Once jari jemari da start menari, mmg susah nak berhenti. At least, all I can say is that, guys...please be careful when you were out there, somewhere. Kadang2, kita dok dlm umah je pun, but still...umah sendiri pun rasa mcm tak selamat cause byk sgt kejadian pecah rumah and all. Klu tak blaku injuries, alhamdullilah, but if it happens???? How are we gonna deal with it?? So...take precaution okiess??
I'm not mumbling and bubbling around for something yang tak bermakna here. I'm sharing all of these to make me feel better, relieves my burden and in the same time give all of you guys a warning.



From now on, girls...guys, beware okay?? Anything can happens, although it was supposed to be a very beautiful day! Take some precaution and serious attention to your surrounding. Have a good night readers!
Nite nite.. ;)
<3

Monday, 24 December 2012

STRONG!

Hye all...today, aku nak menceceh pasal STRONG! Ape ke benda STRONG ni??? Hurm...STRONG ni actually satu feeling yang common pada manusia. Why suddenly aku ttiba nak menceceh pasal STRONG pulak? Ntah laaa..aku pun tak tau, but there's something that I had just learned this eve, yang make me wanna write something about this STRONG thing, cause I need to be STRONG right now.

I've learned that I may lost someone who was sooo good and close to me and my family. I may have learned that things are not going to be the way I want it to be. He tells me everything and ask me to keep the secret to myself and my heart was going to explode by knowing how much he have been hurted by someone that I love so much, and it's painful for me just to imagine how can he put up with all that, and how can he still let it happens!

LIFE...it's so complicated. I think, I may fall apart any seconds now. *sighhhhhh*. Nevermind, what I really want to say to that special someone is that, no matter what may happened, please know that you still can count on me and I wish all the best for you and despite everything that may happens, please dont forget us here. :'(
Actually, when I'm attending my finishing school module at UiTM, my FC used to ask all of us including me about "WHAT IS YOUR STRENGTH?" and that time all of my friends bagi jawapan sort of macam kanak-kanak tadika and said mewarna, melukis, and much more. But once my FC explained about what she wanted our answer's be, barulah jawapan yg came out from our mouth mnepati khendak beliau.

When I was asked "WHAT IS YOUR STRENGTH?", I've answered "My past." and she ask me why I choose my past as my strength and I said that "if it's weren't bout my past, I may not become what I am today." Actually, when I think about it over and over again, it is not my past that gives me strength to carry on, but actually it was MY HEART! I should have answered MY HEART instead of MY PAST cause my heart is the one who kept me STRONGER each day.
Yup, it's true! Back then, when things were all perfect...I've said to myself that "I cant live a single day without my love and I can die without him by my side." But, when my hearts are broken badly...I figured that actually, I can live without my love. It's weird right...? We need to be in a situation that force us to be stronger than we ever thought we can to make us realize it. 






Oh..this entry had nothing to do about my love life, it's about someone else and it affected me in every way. 
So...what i'm trying to say is to that special someone is...after a hurricane, comes a rainbow! Just be STRONG and KEEP HOLDING ON! Everything happens for a reasons, and maybe you deserves someone better. Although I know that you may not read this entry, I do hope it taught something for those who've had read it. 



Au revoir. <3




Saturday, 22 December 2012

Our First Time!!

Assalamualaikum...!! Mooodd menulis sudah sampaiiii..! ^^, Fuuuhhh...rasa cam da berkurun aku tak menulis kat blog ni. Sorry guys...otak berkarat sekejap. Hari ni karat sudah hilang, so jom kita membaca bersama2. Hehe, today aku nak cerita about "Our First Time"!! Ape "Our First Time" tu?? Teruskan mmbaca ye. ;)

Well, yesterday...me and my hubby spend a day together dari pagi sampai tgh malam cause, we went to seremban to attend my friend,efah punya sister wedding. Haha, *ayat terabur. What I meant is...yesterday, me and my hubby attend wedding kakak efah! Haaa, barulah betul ayat tu.*  Memandangkan, both of us not really have a plan to go somewhere else, i decided to went for the wedding. Ak ngan efah bkawan since part one at UiTM tu..and yup, she's my girl. Rapat dan always help each other. Sampai dah nak habis dip da, aku still tak pernah dtg umah efah, and hanya dia je yg selalu dtg umah aku. Sooo....ak nak la dtg mjlis tu, besides she's inviting me, so I will not let her down. Same goes to syafika, my girl, *Haa..yg ni tak tau la bila dpt menapak ke umah dia. Cause bila da plan nk dtg, asyik tak jadi je."

Wed invitations and berkat.
Simple but adorable! <3
My hubby drove us there..and senang sgt nk cari umah efah cause dlu my hubby used to lives in Senawang, and we had went to senawang a couple of times, *He showed me around bout his childhood.* Then, sampai, makan2, borak2, jumpa my friend pika elyana, and I almost went back home with and empty handed, but lucky me, thank god at the critical moment, i remember to take a few photos with my hubby and I ask efah to capture the moment, and she's inviting us to capture it on the pelamin. OMG!!! It's like a dreams come true guys! The truth is, itulah the first time me and my hubby jejakkan kaki bergambar kat atas pelamin!


Ahhaaa, I'm soooo excited semalam. ^^, When we were up there waiting for the click of camera, ada sorang pak cik ni tanya my hubby like this "Ni kali kedua ke ni?" *He tought that we had already married and teringin nak naik pelamin lagi.* But my hubby said "Eh tak lah, belum lagi. Ni first time." And the elders replied, "Haaaa...tu tak lama lagi la tu. Da ada tanda2 da." Hubby replied "Nampak gayanya mcm tulah." Hehe!! So we had our moment captured!! Sooo beautiful and the feel was amazing! *Tak sabar nak naik pelamin sendiri.* Effffaaaahhh, thank you for making my dreams come trueeee! <3 <3 ;D

We planned to watch movies after the wed, and i want to have some Leman Dawi cendol along our journeys back to Melaka, cause my ENT lecturer had told us that Leman Dawi cendol is delicious and the way he served his customer is so special, by using a badminton racket and he will tell a story to us. Since then, i really2 want to go to Leman Dawi stall, and we almost make it happen yesterday. But after the wed, my hubby ask whether i want to jalan2 around seremban or kat Melaka. So I decided to went back to melaka cause seremban mcm tak de ape jeee...Then, I ask efah:

Me: Fahh, kat seremban ni kat mana nk tgk wayang yg best? Cause ak igt nk tgk wayang pasni.
Efah: Owhh, yeke? Kat jusco seremban 2 ada.
Me: Is it GSC ke ape...??
Efah: Tak, tak, bukan GSC nis, TGV.
Me: TGV??? TGV??? Really???
*The moment she said that it was a tgv cinemas, ak rase cam nk melompat2 sampai atas bumbung khemah time tu jgk!*

Tau knpe aku suka sgt dgn TGV cinemas..?? Sbb my hubby work there, at TGV cinemas in JB *study sambil bkerja cause we planned to get married cepat.* and he told me a lot bout TGV, and he bought me home the Royal Popcorn, the one that I love the most. At tgv my hubby ada satu cinemas yg bernama bineplax and ada room yg mcm ni:
This is the bineplax.
OMG..teringin sgt nak msuk cinema ni. Da plan dah nk ke JB with my hubby next week smata2 nk tgk movies dlm bineplax je, HAHA, but...tak jadi. Next time kot. So we head to jusco seremban dua and watch some magician perform, it was incredible guys. We watch hobbit there at TGV, so...me kinda sort of knowing what my hubby working place looks like, but Tgv at Jusco seremban dua is way more old than my hubby working place, cause at my hubby working place, the technology is way canggih! The popcorn also tasty! Me like it!  My hubby asked the candy worker to mixed caramel popcorn with salted popcorn, cause he wanted me to tasted the salty popcorn since I've never tasted it before, and sadly..the worker put a lot of salted popcorn and a little bit of caramel popcorn. Tak puas makan caramel popcorn tuuuu! :(

My hubby nak belikan me yang baru, but i dont want. Nevermind la cause nanti my hubby boleh belikan my popcorn kat tgv die. So..i just had to be patient! ;)  That is our first time at Jusco Seremban 2, and that was our first time watching movies at TGV cinemas together. When we head back home, my hubby malas nk lalu jalan lama, and we went for highway instead, and that is the first time we be in car together on a highway although tak la jauh mana pun both of us tavel. Dr seremban ke Melaka je pun...but, but, but....?? The memories and the experience are sooo valuable for us to treasure for the rest of our lives!

My hubby yang first point out all of our first time together yesterday and thanks to him, this entry was created for you guys to read. Thanks hubby! 8 years together...and we still have not run out Our First Time. I'm proud of us! ^^, So..we have come to the end of my story..hope you guys do enjoy it. Till next time...love you guys! <3 <3 <3
Au Revoir! ^^,






Monday, 17 December 2012

HEY YOU!!



Assalamualaikum...hye to all! Firstly, all of my lovely readers should know yang post ini, bukan ditujukan untuk korang semua ye. Entry ni KHAS buat sorang manusia ni yang teramat2 lah tau siapa dirinya if dia baca blog aku (cause da dia mmg suka stalk orang, tapi tak nak mengaku,so tak boleh nak buat ape la dgn manusia mcm ni kan.) Entry ini ditulis tatkala kemarahan sudah berada di puncak hatiku ini and I cant shut my mouth lagi. Soo...if you guys sudi baca, aku ucapkan terima kasih yang tak terhingga cause sanggup berada di sisi aku, and baca entry ak ni walaupun entry ni tak mendatangkan apa2 faedah pada you guys. Thanks!!

Hey you! Yeah, YOU (You know who you are). I just want to say that stop being a pathetic copycat la!! Enough is enough okay! Mind your own business laaa...tak payah nak tiru2 hasil tangan or idea orang okkkaayy! Ak tulis pasal movie review, ko pun sibuk nak publish bout movie review, ak post bout my love life, ko pun sibuk nak tulis pasal love life ko tu. STOP IT! Its annoying ko tau tak??? Go find your own idea la! Sibuk nak tiru2 orang. Are you trying to steal my idea's cause you're dying if you did not get any attention from people around you??? (cause ko mmg lonely and desperate sgt nak attention orang kan???)

I could never understand a human like you! Cause I think, you're not a human at all! If you try to be good muslimah, prove your words damn hardlah, put your act together, cause apa yang ko sedang buat sekarang ni, is like ko berpura-pura berubah nak jadi good muslimah to get attention from people. (Ohhh..you guys tak mungkin tahu pada siapa yang aku sedang sampaikan message ni, but yang penting, the recipient tau yang msj ni untuk dia, and if you guys know this human, mmg korang akan tau dan sedar yang tahap ANNOYING dia gila punya tinggi.)

Orang bwak pet, ko pun nak bawak pet dalam rumah. Orang bwk tab, ko pun nak show off gadget ko jugak. If orang tak bawak benda2 ni semua, tak de pun ko bawak and angkut semua barang kat umah ko tu kan??? Yang peliknya, depa yang bawak pet2, and gadget2 tu semua tak pernah show off sikit pun kat ko, but what are you trying to prove bila ko tiru depa, and being a copycat like that??? You think it's charming??? IT's NOT!! IT's SUPER ANNOYING! Ya Allah...sabarkan jelah hatiku ini.

Yeah, I know, aku ni taklah baik mana. Nak kata good muslimah, tak jugak, but at least..aku tak macam ko. Tak desperate attention, tak claim diri aku baik, and khabar pada satu dunia yang aku try to change and be a better muslimah but actually, the truth is KAU MEMANG TAK & LANGSUNG TAKKAN BERUBAH! Know why?? Sebab sifat IRI HATI yang ada kat diri KAU tu. Ko mmg suka sgt IRI HATI dgn anyone pun kan! You try to live your life as ours but kau lupa ke yang kau bukan kami. Is your life too suck sampai ko suka sangat curi hidup orang lain?? Huh! This is TOO MUCH! Too much you guys...Hey you! My advice is...stop being a copycat, stop stealing my ideas, stop being me, cause you're nothing like me, infact i'm way better and good than you, and stop being sooo damn desperate of attention and mind your own business!!!

I think, that's all. Buat miss desperate, feel free to meroyan if you read this entry cause i know that you will read it somehow, someday! And when you do, no need to ask for people's sympathy like you're not doing anything wrong langsung! Stop act like kau la manusia paling suci murni and ttiba orang cari pasal dengan kau sedangkan kau sendiri tau diri kau tu mcm mana. BUSUK HATI! You know yourself better and I know you damn well. Sekian, terima kasih!
Guys....??? Pernah experience dgn human mcm ni tak??? If pernah, apa agaknya yang korang buat ye?? If tak pernah, I wish and I pray for you guys janganlah korang terjumpa or deal dgn manusia mcm ni cause dia buat blood pressure korang naik je! Gggrrr...

p/s: Entry ni luahan hati aku untuk insan yang bergelar miss desperate. Not for my lovely readers cause I know, you guys semua baik2 belaka. ^^,
Adios guys! Love you, XoXo! ;)

Thursday, 13 December 2012

Pommes!! Sedddaaappp....


Hye hye hyeeee!! ^^, Tonight, it's all about POMMES okieeesss??? *Mengulas tentang semi final AFF sebentar*, eventhough Malaysia kalah, in my opinion, Malaysia, tanah tercinta ku ini kalah bermaruah okay! I know Harimau dah cuba sedaya upaya, good job TIGERS! THAILAND??? Sucks! THAILAND adalah winner yang tidak bermaruah, cause sebenarnya mereka amat2 lah takut dgn MALAYSIA, that's why diorg treated our team dengan buruk, contohnya bg padang yg sucks utk pemain kita berlatih, and dalam perlawanan, diorang bukan attack bola, but mostly ATTACK pemain kita. THAT IS SOOO DAMN RUDE guys! Sape setuju???? (And in my opinion, org THAILAND and THAILAND harus di banned from MALAYSIA!) Geram and sakit hati dgn THAILAND! Okay, enough! 

Now, it's all about POMMES again! Korang tau tak POMMES ni ape? Pommes ni is buah apple hijau yang disalut dengan caramel and bermacam-macam topping yang amat-amat delicious! The way it's being represented pun cantik, comel and creative sgt2! Me like it!! The taste is sooo incredible guys, Urrgghh...I'm craving now! Bayangkan gabungan rasa apple hijau yang masam tu bersama caramel yang pekat dan keras, ditambah pulak dgn lapisan coklat, peanuts and much more kat luar tu. *terliur!*

Caramel tu yang buat makin sedap cause when we take one bite of pommes, sure caramel tu akan terlekat2 kat out teeth, butttt....it's incredibly tasty! That's what keep me coming back for mooree and more of pommes! You guys nak try?? At dataran pahlawan melaka ada. Tempat lain? I'm not sure! Sbb as far as I know, pommes ni baru je bukak and gladly aku antara the first customer yang try it out! Mmg berbaloi-baloiii wa cakap sama lu. Hhheehe!

Harga sebiji pommes??? Tak mahal mana pun! Below RM10, antara RM5-RM9 jeeee....murah kan??? (Alah,kalau boleh beli cell mahal-mahal, takkan beli pommes pun tak boleh kot?) Pommes has many flavour, for instance like oreo, black forest (black forest is best seller, mmg cepat gile habis and aku sendiri tak berkesempatan nak try cause asyik habis je.), treasure hunt and eeehhh..mcm2 lagi la. If you guys nak, go and find out sendiri the taste okayyyy. Mostly ramai yang sangka stall POMMES ni as one of the perfume stall,including me. But if we get closer, oohhhhh....apple rupanya!!

Sesuai la untuk dijadikan gift atau berkat untuk majlis kahwin. *Dream of having this for my own berkat nanti* but, my mom said that if i want this at my wed, my hubby kene up duit hantaran. Hhhaaha, *Tercekik sekejap*. Pommes ni boleh tahan 3 hari if letak outside the refrigerator, and boleh tahan seminggu if letak dalam peti ais. Pretty long dia boleh tahan kan? Sooo...i guess that it! I'm done here. ^^,
Have a good sleep readers! <3 <3 <3   ;)



Wednesday, 12 December 2012

Coke Susu @ Coca Cola Susu!

Hye all! You guys pernah try minum COKE SUSU tak??? As we know, coke yang exist kat pasaran hanyalah coke (Yang ni yang biasa punya), Vanilla Coke (Ada vanilla flavour, Yummy!) and Coke Light( Haa...yang ni yang kurang gas punya. not my type). But tak pernah lagi wujud beverages yang bernama Coke Susu kat pasaran (mungkin one fine day, akan ada orang yang cipta). But, as for now, kalau we all nak minum, kene mix sendiri! 


Resipi dia senang je! You guys pernah minum tak??? Yang da tau tu, maybe da selalu buat. Yang tak tau tu, cuba try! (Da tulis cuba, lagi mau tambah try ke? Itu sudah jadi cuba cuba in malay! HAHA, whatever!)
Okay, if you guys nak try minum coke susu ni, ni steps2 dia:

  1. First, pergi beli coke kat kedai, tak kesahla yang tin ke, yang botol ke. (Janji coke biasa, not vanilla coke, not light coke okiesss...???
  2. Then balik umah, amik sesudu susu pekat manis F&N. (Yup, yang selalu korg guna untuk buat air tu.)
  3. After that, amik secawan gelas. (Tak kisahlah gelas apa pun, asal jgn gelas or cawan pecah sudahhh...!)
  4. Finally, letak sesudu susu pekat kedalam cawan anda, then pour your coke into the cup, and have a stir! (Jangan kacau mcm nak buat teh tarik plak tau, nanti jadi manis sgt! Stir it slow and light!)
  5. Pastu, nak buat ape?? Minum laaa..ape lagi! (Ha..camne rasa dia?? Sedap tak??? ^^,
It taste like a caramel coke kan??? Niceeee and yummy!! Lagi sedap dari vanilla coke tau, but careful, jgn overdoes sgt dengan beverages ni, cause satu tin coke tu dah contain high dose of sugar, and now kita ni creative plak pergi tambahkan dgn susu pekat manis, haaa, bayangkan lah tahap gula dlm satu beverages ni berapa. Kalau tak bg minum, buat apa post siap dgn resepi? Ehhh..dok aihh...mana ada ak x bagi minum! I said..boleh minum, but jgn overdoes. Pahe dok??? Haaa, speaking klate lak ttiba. LOL

Frankly speaking, ak pun tak tau yang coke susu ni wujud. Then siapa ajar ak minum? My hubby!
One fine day..ttiba my hubby said nak minum coke susu, and ak terpinga2 mana la aku nak cari coke susu tu nak bg dia minum. Then, terjadilah perbualan berikut:

Me: Abang nak minum coke susu...??? Nak vanilla coke ea?
He: Bukan vanilla coke sayang...coke susu. Ayang tak tau ke?? Tak pernah minum?
Me: Diam tidak bersuara, hanya kepala tergeleng2 dengan laju plus muka mmg berkerut sgt2!
He: Senyum and said nanti abang ajarkan.

Then, my hubby pun ajarlah aku buat coke susu. Now, dah tahu da camne nak buat coke susu everytime my hubby nak minum. The funny thing is, hari tu kitorg pergi makan kat one of my favourite restoran in MC (craving habis dgn kuew teow goreng kerang + cili jeruk dia) and my hubby plak pergi order coke susu.
Terpinga-pinga budak yang amik order tu dia buat, cause budak tu pun tak pernah tau mcm mana nak buat coke susu, and tak pernah lagi orang jual coke susu dlm tin or botol kat malaysia ni.

Then, my hubby plak yang ajarkan budak tu cara2 nak buat coke susu. Da berkali2 ajar pun, budak tu still mcm tak percaya and my hubby pulak pandang budak tu dgn muka *tolonglah percaya yang coke susu ni wujud sebenarnya*. Aku rasa nak tergelak pun ada, tapi aku control lagi. Payah nau budak tu nak faham...I suggest yang my hubby order air lain je cause tak semua orang tau camne nak buat coke susu. Then my hubby nak jugak  minum, so...budak tu hantar 2 cawan beserta satu botol coca cola! LOL

Satu cawan berisi ice cube sahaja, satu cawan lagi berisi susu sahaja. Hhaha, nampak sgt yang budak tu still tak faham mcm mana nak buat coke susu ni. Actually, hanya perlukan 1 cawan je..not two! Then, da settle dia hantar air, dia pergi all around his bosses and senior kat kedai tu, tanya brapa harga nak letak untuk minuman yang diberi nama Coke susu yang sedang diminum oleh my hubby tu. Soooo funny sampai naik malu jugak aku dibuatnya. Tak sure aku yang patut malu sbb tau nak buat coke susu or budak tu yang patut malu cause tak tau buat coke susu. hahahaa..lastly, aku pandang muka my hubby, my hubby pandang muka aku, and we both laugh! Haiiiissshhh.....bila diingat2 balik, rasa nak tergelak je dibuatnya. 

Anyway, selamat mencuba resepi tu k. Pada yg dah tahu, it's okay if tak nak cuba. Pd yang belum tau, at least try once. Seeeddaaappp!! ^^,  






Tuesday, 4 December 2012

Repeaters AND Scorers!

Assalamualaikum semua! Apa khabar anda di sana? ;)  Saya disini sihat-sihat belaka. Ewah! (Ayat pendahuluan mcm nak tulis surat cinta je!) ^^, Hurmm...now, da pukul 3 pagi, memandangkan kelas
esok start jam 11.30 pagi, and 1 jam sahaja, maka dengan rasminya, aku buat kepala. LOL 
(ni memang kes nak bangun macam orang gila pagi esok, and terkocoh-kocoh ke kelas.) 

Well...say Hello to our new semester guys (pada student yang buat dip laaa..). Oww, lemah badan bila
dengar perkataan NEW SEMESTER ni, padahal da part 6 da pun. Da almost grad da pun, but yeah..bila da cuti panjang, mood nak blaja tu punyalah liat! Nauzubillah! Haiissshhh...(Tak boleh jadi ni. Kene rajinkan diri anis!)

Okay, enough. See my entry title kat atas tu?? Repeaters AND Scorers! Yup, aku terpanggil nak buat entry ni semenjak aku masuk kelas QMT 200 pagi tadi, and atas nasihat dan dorongan my lecturer yang kiut miut dan kelakar habis, aku terpanggil untuk buat entry ni buat tatapan semua. First of all, this post will be credited to my lec, Miss Izni. (Dia tak tau pun yang aku tulis tntg apa yg dia cakap kat blog aku ni. Hhehe)

Nak dipendekkan cerita...sepanjang 6 sem aku bergelar seorang mahasiswi kat UiTM, aku familiar sgt dgn perkataan FINAL EXAM. Semua org pun familiarkan?? Bila ada FINAL EXAM, kita ada RESULT. Haaa, tang RESULT ni yang agak kembang kuncup sikit. Bagi yang lepas, ALHAMDULILLAH...bagi yang sangkut...?? Hurmm...TAK APA. TERUSKAN USAHA. GAGAL SEKALI TAK BERMAKNA GAGAL SELAMANYAKAN?? (Bill gates dulu pun tak lepas time sekolah, dia asyik fail jeee...tapi dia antara manusia yang berjaya dlm dunia ni sbb dia la orang pertama yang mencipta Microsoft!)

Bagi aku, tak sah kalau kita tak repeat paper bila buat diploma ni. I mean, yeah I know tak semua yang pernah repeat paper, ada yang pass every sem with flying colors, and faktor gagal atau berjaya depends pada byk faktor sbenarnya and antaranya adalah usaha,masa,komitmen,agama,kepandaian,kefahaman, and byk lagi la. (Kalau nak sebut satu-satu sampai habis, mmg tak larat aku nak taip.) Ada orang study bagai nak tertonggeng tonggeng sampai mengukur tanah, da buat habis baik..tapi FAIL jugak! REPEAT jugakkk.
Ada orang yang tak study pun, study main-main...tapi LULUS jeee. See...?? Stiap individu berbeza!

What I'm trying to say is...if ada diantara anda semua yang pernah bergelar repeaters,(termasuklah aku),please..jangan rasa terhina, malu, sedih, putus asa dan sebagainya sbb everything happened for a reasons and hanya ALLAH maha mengetahui segalanya. If itu da takdir kita, terima seadanya, dan baiki sepenuhnya. Tak salah jadi repeaters! Aku jadi repeaters dari part 2 kot...chill lah(sbb sangkut paper maths je. Mmg aku x minat math, nak2 lagi calculus!). Urgghhh! Bosan mmg bosan, tapi kene la hadap jugak smpai LULUS. Aku pernah rasa gentingnya kdudukan aku kat UiTM tu, takut kne dismiss, but eventually, I MADE IT! (Bergelar seorang student Computer Science, tak sah kalau tak repeat paper. HAHA) ^^,

Bila kita bergelar repeaters, buat student2 yang slalu score dlm plajaran which is known as the Scorers, mmg akan pandang kita ni sebelah mata je, macam kita ni tak ada effort langsung nak bjaya, padahal dia tak tau pun kos kita susah macam mana, dia tak tau pun btapa banyak kita da brusaha sdaya upaya, and kadang2 diorang tak pernah faham masalah kita sbb they've never been in our shoes. I get it. So, biarkan mereka. They are the SCORERS. It's good and congratulations for all yang bergelar the SCORERS sbb grad on time, and tak payah susah2 repeat paper yang sama. But...no need to judge people guys. Seriously. 

Cause...masing2 ada kelebihan dan kekurangan. Like my lecturer said, dia pernah gagal dulu, then dia bangkit and berjaya smpai dapat ANC. Then, bila pergi mintak keje, susah sgt nak dapat kerja cause company takut nak hire student sehebat die, know why...?? Takut bila dah hire, nanti para graduate yang cemerlang ni demand gaji. Ada kawan2 lecturer aku yang tak perform sangat pun, tapi senang je dapat keje.
Kadang2, nasib kita...kita tak dapat jangka kan? Ada yang tak bernasib baik dlm pelajaran, tapi bernasib baik masa kerja nanti and sebaliknya. Rezeki masing-masing!  

The good thing about being a repeaters is when we graduate, and bila dah bekerja nanti, WE CAN WORK UNDER PRESSURE sbb kita pernah lalui tekanan-tekanan tu (repeat paper, sape yang tak tension...?? Bohong la kalau tak tension.) Soo...dari situ, kita takkan ada pape masalah nak keep up dgn the PRESSURE sbb kita da berkawan baik dengan PRESSURE since bergelar student lagi. But...for the scorers, disebabkan slalu berjaya, dapat good result, tak pernah jatuh dalam hidup, tak pernah berada di bawah sbb everytime berjaya ada je orang yang tepukkan bahu bagi semangat..then,bila tiba satu tahap terkena pulak lah PRESSURE kat tempat kerja or else, then tak boleh handle sampai boleh jadi GILA dibuatnya. (Uiiisshhh...seram! Eh, btw..jgn marah aku cause ni bukan aku yg ckp tau...aku hanya pinjam kata2 my lecturer je.) 

See..?? Nampak tak permainan hidup ni guys? Hidup ni ibarat roda. kadang diatas, kadang dibawah. Tak semestinya, kita akan berada diatas jeee...and tak semestinya kita akan kekal dibawah selamanya. USAHA dan TAWAKAL. Itu yang penting. As for me...semenjak jadi repeaters dari part two ni, banyak yang aku dapat pelajari sebenarnya. Kadang2 bila tengok result, ada paper yang fail, da tak tau nak react macam mana. Menangis...?? Tak pernah aku menangis sbb repeat paper. Aku ketawa terbahak bahak lagi ada. But, aku pernah menangis bila tengok result aku LULUS semuanya! Sbb bagi aku, semua yang berlaku ada hikmahnya. Lambat atau cepat, kita sendiri akan nampak hikmah tu. (Bercakap dari pengalaman.) ^^,

"Everybody wants happiness, nobody wants pain, but you can't have a rainbow without a little rain."
“Our greatest glory is not in never falling but in rising every time we fall.”
 “Fall seven times, stand up eight.”
“To be a champ, you have to believe in yourself when nobody else will.”
 “Winners never quit, and quitters never win.”
 “When someone tells you that you can’t do something, perhaps you should consider that they are only telling you what they can’t do.”

Au revoir guys. Remember, KEEP FIGHTING! ^^,


Sunday, 2 December 2012

Mines Wonderland... :(


Assalamualaikum semua...Harap semuanya sihat-sihat saja. Warning!! Entry kali ni, mungkin sedikit panjang dari yang biasa sbb kali ni ianya adalah berkaitan dengan MINES WONDERLAND! Masa aku menulis entry ni pun, rasa kecewa penuh terbuku di dada dan tak tau nak luahkan betapa beratnya perasaan kecewa dan sedih yang aku rasa ni kat sesiapa sebab pada firasat aku,tak ada sorang pun yang memahami apa yang sedang berlaku dlm hati aku ni.I did talk bout it to my parents and my hubby. yeah, diorg fhm. Diorg simpati, but no one knows bout it better than myself. :'(  

Nak tau knpe aku frust menonggeng sangat pasal MINES WONDERLAND ni..?? Today, on this very fine day..aku ajak my family pergi mines lagi sekali,cause kali ni aku nak bwk my hubby pulak pergi situ since die tak pernah pergi lagi. Aku pernah pergi MINES WONDERLAND ni masa umur 12 tahun with my family. Yes, I've only been there once!! ONCE!! Yet, the ONE TIME is soooo damn special to me. 

THE MEMORIES, the feelings, the happiness, the amazingness, and more is so PRECIOUS to ME! :'( 
I asked to went there today cause I would LOVE to highlight the memories again with my love ones, but imagined my disappointment when finally I get there today just to find out that my PRECIOUS LAND had been closed for almost 2 years!! I'm SHOCKED, ANGRY, SAD and very very SAD!

I'm almost crying like a baby in front of everyone and my eyes did teary for sometimes,but i kept it inside, and when I'm almost crying, I blink my eyes so that the tears will fade away.  :'(  I'm frustrated! So damn much right now! I'm angry at myself cause what's taking me this long for wanting to went there again....??? Why did I waited 8 years to come back there again..??? WHY???! If only I had come sooner, if only I had come 3 years sooner, I can still rewriting the sweet memories. Oh GOD...! :'(

Tak cukup dgn myalahkan diri...now, aku frust kenapalah pihak mines tutup the theme park sedangkan it's so glorious! WHY??? Konon tampal notis cakap nak letak those animals kat tempat yang lebih baik. But, MINES WONDERLAND are not about the animals only. It's about everything in it!! Kalaulah...kalaulah aku kaya, ada duit berjuta-juta, sekarang jugak aku laburkan and reopened MY MINES WONDERLAND! Gggrrrr!!

Tau ape je yang aku buat bila tau yang my favourite places da tutup? Aku terpaksa naik cruise yang ada kat dlm shopping mall THE MINES tu, for NOTHING! Ingatkan, adalah pemandangan yang amat2 menarik buat santapan mata dan buat mengubat hati yang lara ni, tapi hampeh! Apa yang terhidang depan mata..?? Kawasan tasik yang lapang dan kosong di daratnya, then hanya ada ikan, white swan dan beberapa rumah banglo! Soooo unbeliaveable guys! 

Menyesal naik! Naik cruise kat MELAKA ni lagi berbaloi2! Lagi indah pemandangan die! Infact, come to think bout it...ape yang great sangat kat KL tu..?? Mostly, byk shopping mall and tmpat yang bagus utk
bershopping dan perabih duit je! And yup, syurga fast food mmg byk kat sana berbanding dgn negeri2 yang lain. But..when I think bout it...when I deeply think bout it, TAK ADA TEMPAT YANG SEHEBAT MELAKA! 

Know why I've said this...?? Cause KL let me down! Sorry guys, sorry kawan kawan semua yang berasal dari KL, or yang sedang duduk di KL. Sorry atas statement aku ni. Korang maybe akan benci aku, and tak nak singgah blog aku lagi, and I'm not a racist person...but aku bercakap dari pengalaman, sbb I've been to all places. But...tak ada yang sehebat melaka. Bukan aku je yang cakap, but orang dari negeri lain sendiri pernah cakap dengan aku. (Aku bukan nak bergaduh, but hanya nak berkongsi pendapat dan pandangan.)

Memandangkan entry ni pun da agak penuh dan panjang, tak dapat aku nak buat sambungan why tak ada tempat lain yang sehebat MELAKA. Next entry aku buat okay..??Sebelum marah-marah, apa kata lain kali..singgah dan baca entry aku tentang ini k...? Cause do remember, dlm sejarah pun, everything bermula dari MELAKA. 


8 tahun lalu...aku tercongok, berdiri tercegat merenung ke arah statue ni sebelum aku berlalu pergi dari tempat ni. Aku tenung statue ni and everything around it almost 20 minutes. Aku pandang betul-betul, aku ingat every tiny details about this wonderland, and aku amik gambar tempat ni menggunakan mata hati aku, and aku semat dalam ingatan aku kuat-kuat all the memories and beautifulness of this wonderland sambil berkata pada diri sendiri "Aku akan ingat tempat ni sampai mati and kalau aku tak berpeluang menjejakkan kaki dalam taman yang sungguh indah ni lagi, aku takkan menyesal sebab I've had enough, and aku da amik semua gambar pemandangan kat tempat ni menggunakan mata hati aku, so pemandangan ni takkan hilang and kekal selamanya within myself, my heart, and my brain. "

Yes, aku betul-betul ckp macam ni pada diri aku sendiri. (pathetic kan..??) Turns out, mmg betul apa yang hati aku andaikan. Aku mmg takkan dapat mengorak langkah to MINES WONDERLAND ni lagi. (crying)
Maybe 8 tahun dulu aku cakap yang aku da puas bermain dalam mines wonderland ni, but today...ternyata aku salah! Aku belum cukup puas sebenarnya. Tapi....apakan daya...?? Aku tak berkuasa nak menghidupkan semula taman yang dah mati ni. Sedih bila pandang taman aku da terbiar tanpa kunjungan. 

Today...same like 8 years ago, aku berdiri tegak kat depan gate yang tertutup, depan statue yang sama...and whisper to myself that..."Takpe anis, it's okay. At least you've been here once and you have all the memories
in your heart." Today, aku berdiri pada tempat yang sama, and i was hoping, HOPING that ONE FINE DAY...MINES WONDERLAND ni akan kembali beroperasi, and I want all the things inside exactly the same as in my memories 8 years ago. Please...please...please..... ( T . T )
YA ALLAH, please....make my wish come true! (Crying badly.)
MINES WONDERLAND...FairFarren. :'(

Assalamualaikum. 






Saturday, 1 December 2012

A Thoughts!


Assalamualaikum kawan-kawan! Hai...how are you?
Hurm...on this eve, sementara nak tunggu siaran langsung bola malam ni, sambil aku duduk2
tengok series...then a thought occurred to me.

Well....as a girl, I love SHOPPING so much. Even the word SHOPPING itself makes me
wanna jumping up and down my bed right now, cause what..?? 
Cause SHOPPING is great!! It's FUN! Kan girls..???
Well...if korang pergi SHOPPING, what kind of goods that you guys into the most??

Hurrmm...like me, I'm into EVERYTHING! HAHA, (mmg bankrupt suami aku nanti! ^^,)
But...the most thing that I'm into are clothes! A really nice & pretty clothes!
There's a saying that says "A good shoes take you to a good places"
and for me "A nice clothes make a good memories".

Ak tak tau if aku je yang rasa tentang ni, or you guys pun pernah kene macam ni, 
so, I'm asking you now. 
Before pergi shopping, I mean before you have money to went for a shopping,
you find all of the goods were so eye catching that makes you want to buy it right at that time.
But..finally, when you get the chance to do some SHOPPING, puaslah merayau merata-rata,
belek sini, belek sana, but it turns out yang semua goods depan mata korang is not that 
nice or beautiful, or eye catching!
Pernah tak you guys alami benda mcm ni or am I the one who's been crazy??

I asked because....almost all the time benda mcm ni jadi kat aku and I dont know why.
Maybe sbb terlalu banyak barang yang cantik2 depan mata sampai semuanya jadi tak menarik
at that time cause aku tak tau nak pilih yang mana satu. MAYBE!
Sometimes pulak...masa beli a goods, kita mati-mati ingat yang "This is the best product I ever had, and I'm so gonna rock it forever!"

BUT, unfortunately...tak sampai bape hari, the goods seems unuseful to us and 
time tu pulak kita akan cakap macam ni "Turn outs yang aku salah beli and this thing tak sesuai 
lansung dengan taste aku.Menyesal beli." And we looked at the goods for a moment, thinking over and over again, why did we bought it at the very first place...??

Pretty sure, aku rasa semua yang bergelar GIRLS, pernah hadap and pernah rasa
macam ni. Kan guys...?? Well...to me, yes it does happened almost all the time.
Masa beli, punyalah suka and rasa cantik sangat2. Bila da pakai sekali, rasa mcm urgghh sooo uncomfortable or not looking nice. Then terperuklah the goods kat dlm closet tu bertaun-taun.
The worse is, beli and tak pernah pakai pun. (Pembaziran!)

The thing is..actually, SHOPPING itself teach us to be MORE WISE and REASONABLE
before making any final decisions that will make us regret it later.
Dont you think so guys..?? From SHOPPING, we can actually learn something valuable! 
It teach us..that next time sebelum kita membazir duit kita dengan membeli ikut nafsu, 
apa kata lain kali kita beli pulak benda yang really useful and betul-betul PERLU?
I'm in! (Menyesal bazirkan duit dengan membeli benda yang ntah hape-hape, and ends up
bertaun-taun dalam closet. Sooo membazir ruang! ye tak??)

Well...this is only one of my thoughts. Tak sure if you guys setuju ke tak. Just an opinion
from my point of view. 
If you guys stuju, well my advice is sebelum pergi SHOPPING, make A LIST! (peringatan untuk aku jgk)

Till then guys, nak off tgk bola! ^^,
Bubbye!