Nikah!

Nikah!

Sunday, 13 August 2017

MH HOMESTAY, TAMBUN, PERAK.



Assalamualaikum!

Adui, waktu aku nak menulis entry family vacations kitorang ke IPOH, PERAK ni.
Mata aku mengantuk yang amat, penyakit M mula bercengkerama dalam badan.

Tapi, entah kenapa, jari jemari aku masih gagah mengetuk papan keyboard ni.
Untung aku masih gagah, maka terciptalah entry ni untuk korang baca.
So, ape yang menarik dengan percutian kami ke IPOH ni?

Hahaha, to be honestlah kan, aku rasa percutian kami ke IPOH kali ni, adalah percutian yang palingggggg membosankan!! (huhu, nangissss!)

Maybe sebab kitorang ni semua anak jati MELAKA. Dah biasa ke mana-mana, sekejap je dah sampai destinasi. Melaka ni kecik, tapi pesat dengan pembangunan, so dah biasa hidup kat bandar yang serba serbi dekat & tenang.

Tu yang bila jalan keluar dari Melaka, bercuti pulak kat tempat yang destinasi tarikan dia jauh dari satu-satu tempat, kitorang jadi bosan. Huhuhu! 
Maaf orang Perak, jangan kecam aku ye. Ni semua refleks fikiran individu je.

Errr, actually... dia bukan total bosan tau. Ada part yang menarik. Ada tempat yang cantik.
Tapi mostly, kitorang macam krik-krik jap setiap kali keluar dari homestay. 
Nak tahu kenapa? Ha jom, aku bawak korang jelajah dalam pengembaraan aku. ;D

Pertama, idea percutian ke PERAK ni, bukan idea aku. Tapi, mak aku.
Beriya dia nak datang ke Perak, dan beriya jugak aku ngan akak aku dok bangkang idea dia. Hhaha!
Plan asal, sebenarnya bulan December 2016 ni, kitorang nak ke Sabah bahhh...

Cancel plan ke Sabah, sebab nak tunaikan hajat mak aku ke PERAK.
Mak aku cakap, dia tengok kat TV, PERAK ni best! Macam-macam ada.
Aku pun, ikutlahhhhh...

Makanya bermulalah plan, dan itinerary aku ke PERAK ni.
Kitorang ke IPOH, PERAK dalam December 2016. Tarikh? Allahhh, aku lupa! 
Tapi pertengahan bulanlah jugak, kalau tak silap.



Korang tau tak? Perak tu... besar!!! Huish, tengok peta je dah pening kepala otak aku nak buat plan.
Tempat menarik semuanya banyak terletak kat area Gopeng & Ipoh. Tempat lain pun ada jugak, tapi aku focus area IPOH dulu.
Pergi 5Hari 4Malam kali ni. Dulu ke Langkawi, 4 Hari, 3 Malam sumpah tak cukup.
Ha, taun ni aku book cuti 5 Hari 4 Malam terus. Nak jalan puas-puas!

Tiba hari yang dinanti, kitorang gerak dari rumah tengahhari. Bawak dua kereta je.
Jalanlah konvoi ke Ipoh, Perak. Actually masa nak pergi ni, aku tak excited langsung.
Sebab aku period! Damn! Pergi Langkawi yang lepas, 1st day sampai pun bendera jepun aku berkibar megah kat jeti Kuala Perlis. :'(

Kali ni, ke Ipoh pun, benda yang sama jugak yang jadi.
Padahal 3-4 bulan sebelum tu, tak nak plak dia turun. *facepalm*
Dengan sakit senggugut, pinggang macam nak patah, mood kelaut, tak excited langsung.

Okay, sampai je IPOH, tempat pertama yang kitorang tuju. 
Homestay! Sebab tarikan pertama yang aku plan untuk 1st Day & 2nd Day ialah 
LOST WORLD OF TAMBUN! Yeayyyyy! *yang ni seronok!*

Aku pilih MH Homestay Tambun, sebagai tempat penginapan aku 2H 1M.
Actually, aku nak duduk di Homestay MH Tambun ni sepanjang berada di Perak.
Tapi.... disebabkan attraction untuk hari yang ke 3-5, jauh dari situ, terpaksalah aku book homestay kedua pulak, di daerah Taiping, Perak.

MH homestay Tambun, bagi aku harga promosi, 2Malam RM338, macam tu. 
Murahkan? Tapi sayang, aku tak dapat duduk 2 Malam.
Harga MH Homestay Tambun untuk 1 Malam = RM150-RM200.
Kenapa aku letak rege estimation tu? Haha, sebab aku lupaaaa berapa harga sebenar! :D

Nilah akibatnya kalau peram cita cuti lama-lama dalam otak. 
Okay, jom tengok MH Homestay Tambun ni. Best ke? Besar ke? Selesa ke?? ;D

Okay, gambar-gambar kat bawah ni ada effect Focus & Blur tau. Sebab tu ada sesetengahnya yang kabur sikit. Ni sebab, husband aku memang suka main effect Focus & Blur kat Huawei P9 aku ni.
Aku plak, tak rajin nak edit semula gambar-gambar ni, sebab dah banyakkkkk dalam phone.
Makan space dah oiiii... :')

Bukak je pintu rumah MH Homestay Tambun, korang akan nampak sudut gorgeous ni. 
Berdepan dengan pintu masuk, korang akan nampak ruang &pemandangan ni pulak.
Anak-anak buah aku, kemain suka dengan rumah ni.
Yang besau tu, kemain petah mulut cakap ni rumah dia. Suka main tangga!

Ruang Tamu. Abaikan suami aku kat situ. Huhu... Abisss, takkan aku nak halau family aku kuar lakkan, sementara nak amik gambar satu umah ni untuk buat review? :')
Gambar ihsan google! Ruang tamu...
Ruang sebelah tv, ruang tamu.

Dari ruang sofa, memandang ke arah garaj. Kawasan garaj, besar. muat dua biji kereta. Itupun masih besar lagi.


Ruang nak menghala ke bilik tidur bawah, dan dapur.
Bilik dapur, bawah. Ada dua katil single, bilik ni nenek aku duduk.
Gambar keseluruhan bilik bawah, siap ada penyidai & direct access ke bilik air.
Keluar je dari bilik bawaj, terus jumpa ruang makan yang awesome! Kat fridge tu, owner rumah ada letakkan megi cup, kat atas meja pulak ada Milo paket camtu.So, kalau korang makan barang yang disediakan ni, just amik & makan. Tapi... bayarlah duit ye! Ikut harga yang tertera kat papan harga tu.
Ruang dapur, yang kemas & sangatttt organize! Seriusly, kitorang tak guna pun dapur ni.
Sebelah kanan dapur, ada mesin basuh & pintu untuk ke bilik air dapur.
Bilik air yang ada di dapur.
Lengkap dengan singki. Simple & nice.
Ruang makan, dari arah pemandangan pintu dapur.
Heater, toaster, mug & tissue, dah siap tersedia kat ruang makan tu. just next to the dining table. Sangat organize!
Keluar dapur, terus jumpa tangga. 
Dari arah ruang keluarga, pemandangan tangga turun ke bawah.

Ruang keluarga di atas, dah disediakan papan gosok & iron. Tilam tepi tu, kitorang angkat bawak turun ke bawah, untuk mak & ayah aku tidur.

Dari arah tilam, bilik tidur pertama & kedua. Bilik tidur yang keempat, maybe master bedroom, dikunci. Itu hanya untuk kegunaan owner rumah je. So, terpaksalah mak ayah aku tidur kat bawah.
Bilik tidur kedua, yang menjadi pilihan aku & suami.
Dilengkapi dengan bedside table...

Pemandangan bilik tidur kedua dari sudut bilik. 
Bilik air, connecting dengan bilik tidur ketiga.
Baldi ada disediakan.
Shower pun ada.
Toilet! 
Salah satu element dalam bilik air ni yang aku suka. Pokok kecik & simple frame tu! Kecil je elemen hiasan yang digunakan, tapi memberikan impak besar pada pengguna. Aku suka decoration yang simple macam ni.
Keluar daripada connecting bathrooms ni, akan nampak meja solek bilik ketiga.
Pandang depan, nampaklah pulak anak-anak buah aku ni. Haha
Abaikan penampakkan abang ipar aku tu.
Setiap bilik, memang dah tersedia penyidai besi ni. Memudahkan sangat!
Matching pulak anak-anak buah aku ni dengan cadar katil tu. Hehe
Okay, so far inilah saja gambar-gambar yang aku dapat tunjuk kat korang semua.
Ini ajepun yang ada dalam simpanan aku.

Kejam ke aku & akak aku bagi mak ayah aku tidur atas tilam je kat bawah?
Haishhh... ini soalan & isu panas tiap-tiap kali kitorang pergi family vacations.

Rata-rata rumah dalam malaysia ni, yang affordable ratenya untuk satu malam, tawarkan tiga bilik tidur sahaja. Nak cari rumah yang tawarkan empat bilik, for a homestay payahhhh nak jumpa.
kalau jumpa pun, mahal nau nau!

Sebelum bercuti, homestaylah yang paling awal aku booked, and setiap kali tu jugaklah aku tanya mak aku.

"Umie, homestay ni ada tiga bilik je. Nenek nak tidur mana? Tak pe ke, bagi nenek tidur kat luar?"

Jawapan mak aku: "Nenek kau tidur dalam bilik, aku ngan ayah kau tidur luar, Bentang je tilam kat ruang tamu, boleh je aku & ayah kau tidur. Tak yah susah-susah fikirkan aku nak tidur mana. Aku ngan ayah kau ni dah tua, tak de istilah nak honeymoon time jalan." 

Haaaa, gitu jawapan mak aku. 
Cuti satu family, aku & akak aku dah kahwin. 
Dah sah-sah, kena jaga aurat depan abang ipar aku, akak aku pulak depan suami aku.
Takkan aku or akak aku pulak yang nak terbongkang kat ruang tamu ngan laki masing-masing? 
Tak senonoh betul!
So bilik tu, memang sah-sah lah kitorang terpaksa duduk...

Pastu, tiap kali bercuti mesti bawak mak ayah & nenek aku. Dah nama pun family vacations.
Mak aku plak, takkan nak bagi nenek aku (merangkap mak dia sendiri) tidur kat atas tilam je, kat ruang tamu. Ye, tak?

So, mak aku beralah, berlakulah adegan paksa memaksa antara mak aku & nenek aku.
Nenek aku, beriya nak beralah, tak nak tidur dalam bilik. Nak tidur kat ruang tamu.
Mak aku pulak, nak tidur kat ruang tamu, tak nak tidur dalam bilik.

Haaaa, nampak aku punya pening kat situ?? 
Dah tau akan jadi macam ni, aku pun tak sampai hati nak biar mak aku tidur tak berbilik for the next 3 nights. Makanya, aku & akak aku book homestay yang ada 4 bilik terus. Senang!

Kenapa aku pilih MH homestay Tambun? Sebab, lokasi dia gilaaa dekat dengan Lost World Of Tambun, Ipoh Perak. Itu destinasi pertama kitorang kali ni.

Harga? Sangatt berbaloi! Dengan keadaan rumah yang besar & sangattt bersih tu.
Aku puas hati sangat-sangat. Jangan kata aku, semua family aku dok sebut-sebut benda yang sama.
Terasa rugi tak dapat duduk lama kat situ.

Cuma, kalau owner homestay (En. Zahid) tu bukak lagi satu bilik, jadikan bilik yang available ada empat. Confirm, lagi best!
Tapi, itu terpulang pada budi bicara tuan rumah. 
Sebagai tuan rumah, diorang berhak nak buat apa saja dengan rumah tu.

So, kalau ada sesiapa yang nak ke Ipoh, Perak.
Bolehlah book MH Homestay di Tambun, Perak ni ye.
Dijamin, puas hati!

What's next? Nanti aku update pasal LOST WORLD OF TAMBUN pulak dalam next entry. ;)

Salam Sayang, 
Anis Ashikali.

Saturday, 5 August 2017

CAMERON LAVENDER!

Cameron Lavender...
Front view of Cameron Lavender, Cameron Highlands.

Assalamualaikum!

Ye, dalam seminggu ni berkali-kali aku update entry percutian aku di Cameron Highlands kan?
Rajin benau aku dalam masa seminggu ni, hik hiks.
Tak pe, biarkan. Sementara mood rajin tengah up ni, kita taip laju-laju!

Okay, Cameron Lavender! Siapa pernah pergi sini? 
Kalau tak pernah, jom susur kenangan aku kat sini.

Lokasi Cameron Lavender. Dah sampai area Kuala Terla atau Tringkap tu, perlahankan kenderaan korang kalau nak ke sini.
kalau tak, memang boleh terlajak.
Siapa nak baca entry yang lepas-lepas, pepandailah tekan butang previous di bawah entry ye.
Lepas habis membeli belah dalam hujan lebat kat KEA FARM, kitorang terus bergegas ke sini.
Takut tempat ni ditutup! Nanti aku mogok tak nak balik pulak kannn... haha

Sesampai je kat Cameron Lavender ni, hujan dah agak renyai-renyai.
Alhamdulillah... sejuk? Hurm, sikitlah. Taklah sejuk tahap beku macam dulu-dulu.
Tiket masuk, RM8 per adult, kalau tak silap akulah.

Cameron Lavender ni, tempat dia agak besar, ada yang kene daki bukit, ada yang kene naik tangga.
Tapi, hiasan dalam taman ni, semua cantik-cantik belaka!
Boleh kata setiap sudut, memang cun kalau korang nak bergambar.

So, jom! Tengok gambar~~~ ;D

Masuk-masuk je pagar Cameron Lavender ni, korang akan nampak macam-macam pemandangan yang menarik.
Salah satunya, Terusan bungaan Lavender yang ditanam secara bertangga kat sini. 
Gambar yang lebih clear, buat tatapan mata korang. Masuk sini, mata boleh jadi buta warna kejap, sebab terlalu meriah dengan warna warni! hahaha


Cuba jgk dapatkan angle untuk nampak setaman bunga yang cantik ni, tapi ini aje yang mampu. Tak bawak monopod uolss! pakai tanganpod je! ;D
Bila mata aku dengan husband, pandang tempat yang salah! Haha
Kereta Vespa/Wolkswagen! 
Aku paling suka rumah ungu yang comel ni!
Berebut orang nak bergambar kat sini, almaklumlah kitorang pergi time public holiday kot.
Dalam rumah tu, siap ada teddy bear purple lagi. Disediakan sebagai prop bergambar rasanya. 

Thumbs up! Hehehe
Rumah ni, memangggg cantik!
<3 Love! <3
Good!
Nilah yang jadi, bila mintak tolong orang lain amikkan gambar. Idea posing, out habis!
Posing spontan yang entah ape-ape jadinya. :') 
Belakang rumah ungu yang comel tu, ada deretan susunan rumah yang kiut miut! Macam rumah burung pun ada gak.
Lepas bergambar dengan rumah comel, kita pergi tilik rantaian love lock kat sini pulak.


Cantik! Colourful kan?
Hokkaido, Lavender Ice cream...
Sebab kedua aku nak datang sini, selain nak tengok Lavender, isssss Lavender Ice Creammmm!! Tak pernah aku makan Lavender Ice Cream ni, inilah kali pertama seumur hidup aku. Baru nak merasa.
Sedap ke??? Urmmmm, lepas dah makan ice creamm ni, yang aku boleh conclude. It is not for me! Hahaha...
Lidah aku tak boleh terima rasa dia, sebabbb... rasa wangi macam bunga. Pelik jugaklah rasa dia. 
Aku makan sesuap dua je, pastu aku kejung. Pegang je cone ice cream tu sepanjang jalan.

Nak buang, takut husband aku marah.
Last-last, yang jadik mangsa kena habiskan ice cream ni, siapa? Husband akuuu jugak! Hahah
Tapi tak habis pun ice cream ni, husband aku kata rasa dia okay tapi peliklah. 

Kitorang tekak melayu, tekak english... belum sampai tahap tekak jepun lagi uoollsss. ;'D


Tengok ajelah ribuan bunga lavender kat belakang kitorang tu.
Allahhh, cantik sangat! <3

Lavender, I'm in Love!! <3
Hebat tak kuasa Huawei P9? Sampai urat daun pun nampak jelas tau.
Huawei, made it possible! Haaa, sesuai sangat tag line Huawei ni tau. kalau guna phone lain, tak tahulah boleh nampak real tahap dewa macam ni, atau tak.
Aku ni dulu, iphone user yang tegarrr. Kebanyakkan Iphone user, memang susah nak tukar kepada android. Aku mulanya, cadang nak beli Iphone6S+, tapi.... lepas tengok kehebatan Huawei P9 ni dari segi gambar & fungsi-fungsi lain.

Aku terus jatuh cinta! So, bye-bye Iphone... For me, Iphone make life miserable! Hahaha
Leceh! Serba serbi payah. So, tak relevan sangat untuk aku guna. Huawei berlipat kali ganda, more better! Kenapa bukan Samsung? Asyik hangggg je, tak maulah aku!

Okay, naik je bukit ni... kita akan sampai ke cafe.

Baru lepas hujan, kawasan sekitar Cameron Lavender ni di kelilingi kabus tebal yang cantik. Pemandangan tu nampak segar!

Subhanallah, indah ciptaanMU!
Rumah kincir angin yang colorful ni, menaikkan lagi seri suasana di Cameron Lavender.
Terasa macam berada kat luar negara! :'D
Satu gambar mana penah cukup, ye tak? Hikhiks
Happy meeee!! ;D
Ilhanis in Cameron Lavender..

Sebelah kincir angin, ada Snow White's Gnomesss! XD
Ho yeah! ;D
Lepas jumpa gnomes, kita pergi tengok Castle. 


Tak sia-sia bawak payung naik, boleh guna sebagai prop! Huhu
Cakkk! ;)
Singgah sekejap atas buaian.
Suami aku, dengan aksi selamba dia.
Aku & Bunga!



Dia & Bunga! Hahaha, adoiii tepuk dahi aku tengok gelagat suami aku ni.
L.O.V.E




Kincir air..
Lepas habis bergambar di kincir air ni, kitorang turun semula ke bawah, untuk balik. Tapi sebelum balik, kitorang singgah di kedai cenderahati Cameron Lavender.

Fuhhh, terkelip-kelip mata aye masuk situ. Penuh dengan warna purple dan biru!
Aye tak borong apa-apa pun kat sini. Cuci-cuci mata je.

Rantai, mahupun gelang yang boleh customize.
Lavender House.








Madu pun ada di jual kat sini.

Otw turun dari cafe, kitorang lalui jalan ni. Along all the way down, banyak kedai yang menjual cenderamata & makanan. 
Strawberry coklat ni aje yang mampu memikat hati aku. Aku suka gila dengan strawberry yang dicelup dengan coklat ni.
One of the reason aku suka naik Cameron is dapat makan strawberry coklat ni puas-puas!
Okay, pretty much this is it.
Dah habis dah pengembaraan aku ke Cameron ni selama 2H 1M.
To be honest, 2 hari memang tak kan cukup untuk datang dan duduk di Cameron Highland ni. 
Tak puas! Serius tak puas!

Aku kalau boleh nak duduk lama-lama kat sini, sedut udara segar Ladang Teh, pergi Kilang proses Teh kat Sungai Palas, lepak malam-malam di Starbucks Tanah Rata atau makan ice cream strawberry di MARDI.

Eh, banyakkk lagilah! Blue Valley pun aku tak sempat terjah.
Tak dapat pun nak turun ikut jalan Tapah, tak dapat nak rasa air terjun Lata Iskandar tu lagi.
There are still many things to be explored in Cameron Highlands for me, and this is not the end.

InsyaAllah, aku akan repeat lagi percutian kat Cameron Highlands ni dengan cuti yang lebih panjang.
Baru rasa berbaloi. All the turun ke bawah, aku drive with the windows down. 
Cuaca masa tu redup, sejuk, aman, segar dan tenanggg sangat! Kabus penuh kiri dan kanan jalan.

Sayu hati nak balik, tapi our vacations is over.
Nak tak nak, kena balik jugaklah.

Until we see you again, dear Cameron...
So, lepas ni ke mana pulak kita?

Aku bakal update tentang Family Vacations di Ipoh perak & so on!
Banyak lagi ni yang tak settle. Semoga penyakit rajin ni, bertapa selamanyalah kat jari jemari aku ni untuk menaip..

Salam Sayang,
Anis Ashikali